Yaşıl lobya vitaminlər mənbəyidir, xərçəng riskini azaldır
Lobya yalnız pəhrizinizə müxtəliflik qatmır, həm də sağlamlığınızı dəstəkləyir. Yaşıl lobya adi lobyanın (Phaseolus vulgaris) bir növüdür. Adlarına baxmayaraq, onlar sarı və ya bənövşəyi ola bilər ki, bu da onların faydalı xüsusiyyətlərinə xələl gətirmir.
Yaşıl lobya Şimali, Cənubi və Mərkəzi Amerikaya məxsusdur, baxmayaraq ki, onlar hazırda bütün dünyada yetişdirilir. Onlar ilboyu böyüyür və buna görə də dondurulmuş halda belə faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır, bu da onları ilin istənilən vaxtında almaq və bişirmək üçün uyğun edir. Ən böyük məhsul maydan oktyabr ayına qədər olur və bu müddət ərzində təzə məhsullar tez-tez fermer bazarlarında tapılır.
Adətən lobya kimi tanınan yaşıl lobya paxlalılar ailəsinə aiddir. Bu, müxtəlif iqlim şəraitində böyüyən illik bitkilərin böyük bir cinsidir. Bu, onu bütün dünyada məşhur bir qida halına gətirib. Yaşıl lobya və ya lobya da eyni şeydir və yumşaq, yetişməmiş paxla kimi istehlak olunur.
Yaşıl lobyanın kalori miqdarı:
100 q yaşıl lobyanın tərkibində :
31 kkal;
zülal - 1,8 q;
yağ - 0,2 q;
karbohidratlar - 6,9 q;
lif - 2,7 q.
Lobyanın qida dəyəri məhsulun keyfiyyətindən və becərmə şəraitindən asılıdır. Orta hesabla 100 q yaşıl lobyanın tərkibində:
kalsium - 37 mq;
dəmir - 1 mq;
kalium - 211 mq;
maqnezium - 25 mq;
C vitamini - 12 mq.
İmmuniteti gücləndirən 5 qida
Yaşıl lobyanın faydaları: 8 xüsusiyyət
Aşağı kalorili tərkibinə baxmayaraq, yaşıl lobya sağlamlığı təşviq edən bir çox vacib qida maddəsi ehtiva edir. Onlar antioksidantlarla zəngindir, mədə-bağırsaq traktı və sümüklər üçün faydalıdır, dəmir və folat ehtiva edir və bəzi tədqiqatlara görə, hətta xərçəng riskini azalda bilər.
1. Antioksidantlarla zəngindir
Paxla C vitamini, flavonoidlər, kversetin və kempferol da daxil olmaqla çoxsaylı antioksidantları ehtiva edir. Onlar sərbəst radikallarla mübarizə aparır, hüceyrə zədələnməsini azaldır və xəstəlik riskini azaldır .
Lütein və zeaksantin kimi karotenoidlər, eləcə də kversetin və prosianidinlər kimi flavonoidlər göz sağlamlığı və oftalmoloji xəstəliklərin qarşısının alınması üçün vacibdir. Bu maddələr görmə və göz funksiyasını gücləndirir, makula degenerasiyasının qarşısını alır.
Lütein və zeaksantin makulada (sarı ləkə adlanan, tor qişanın ən həssas sahəsi - RBK-Style), tor qişada və linzada mövcud olan güclü antioksidantlardır. Onlar gözləri ultrabənövşəyi şüalanmadan qorumaqda mühüm rol oynayırlar. Göz toxumasında yüksək səviyyədə lutein və zeaksantin görmə qabiliyyətinin yaxşılaşması və katarakt riskinin 50% azalması ilə əlaqələndirilir. Görmə qabiliyyətinin pisləşməsinin qarşısını almaq üçün karotenoid səviyyəsinin artırılması, yaşıl lobyanın balanslı bir pəhrizə daxil edilməsinin bir çox faydalarından biridir.
2. Liflə zəngindir
Yaşıl lobya vacib bir qida maddəsi olan liflə zəngindir. Həll olan lif LDL (pis) xolesterolu azaltmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır
Yaşıl lobya xolesterol tərkibinin aşağı olması səbəbindən ürək-damar xəstəlikləri və infarkt riskini azaltmağa kömək edir və qan lipid səviyyələrini aşağı sala bilər. Lobya həmçinin arteriya və venalarda qan laxtalanmasının qarşısını alan iltihab əleyhinə və antitrombotik xüsusiyyətlərə malikdir. Pəhrizdə kifayət qədər miqdarda yaşıl lobya və flavonoidlər ürək-damar xəstəliklərinin, infarktların və insultların qarşısını almağa kömək edə bilər."
Yaşıl lobyada olan omeqa-3 yağ turşuları da ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır. Yaşıl lobya tərkibində ürək-damar xəstəliklərindən qoruduğu üçün sağlamlıq üçün faydalı olan omeqa-3 yağ turşusu növü olan alfa-linolen turşusu var.
Alfa-linolen turşusu ilə zəngin olan pəhriz infarkt riskini azaltmağa və triqliserid və xolesterol səviyyələrini aşağı salmağa kömək edir.
Yüksək lifli pəhriz qəbizlik, hemoroid, xora və GERD (ga) kimi həzm problemlərini idarə etməyə kömək edə bilər.
3. Hamilə Qadınlar üçün Tövsiyə Edilir
Bir stəkan yaşıl lobya, hamiləlik dövründə dölün böyüməsi və inkişafı üçün vacib olan folat - B9 vitamini gündəlik qəbulunun təxminən üçdə birini ehtiva edir. Bu vitamin müəyyən anadangəlmə qüsurların riskini azaltmağa kömək edir, buna görə də həkimlər tez-tez onu hamilə qadınlara əlavə şəklində təyin edirlər. Əksər yetkinlər gündə 400 mkq, hamilə qadınlar 600 mkq və ana südü verən qadınlar 500 mkq folat tələb edirlər.
Doğuş yaşında olan qadınlar bitki və yaşıl tərəvəzlərdən, məsələn, ispanaq, lobya və balqabaqdan daha çox dəmir istehlak etməlidirlər. Yaşıl lobya bir neçə daxili prosesdə mühüm rol oynayan, lakin körpəni bətnində qorumaqdan başqa bir rol oynamayan yaxşı bir folat mənbəyidir. Ananın folat səviyyəsi, xüsusən də sinir borusu qüsurlarının qarşısını almaqda dölün bətndəki normal və sağlam inkişafı üçün vacibdir. Gündəlik pəhrizə yaşıl lobya əlavə etmək yüksək folat səviyyələrini saxlayır və körpənin sağlamlığını təmin edir.
4. Yaşıl lobya K vitamini və kalsiumla zəngindir
Bu qida maddələri diş və skelet sağlamlığını qorumaq və sınıq riskini azaltmaq üçün vacibdir. K vitamini sümüklərdə kalsiumun toplanmasını təşviq edir və D vitamini ilə birləşdirilə bilər. Bu qida maddəsinin əsas funksiyalarından biri qanda kifayət qədər kalsium səviyyəsini qorumaqdır.
Yaşıl lobya sümük itkisinin və osteoporozun qarşısını almağa kömək edən kalsium, A vitamini, K vitamini, manqan və silikon kimi qida maddələrini ehtiva edir. Pəhrizimizdə bu qida maddələrinin çatışmazlığı sümük itkisinin artması və sümük gücünün azalması ilə əlaqələndirilir. Silikon sümük bərpasında və ümumi sümük sağlamlığında əsas elementdir. Kifayət qədər miqdarda K vitamini qəbul etmək sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır, kalsium ifrazını azaldır və onun udulmasını yaxşılaşdırır. Manqan osteoporoz və osteoartrit simptomlarını aradan qaldırmaqda təsirlidir.
5. Dəmir Mənbəyi
Dəmir, ağciyərlərdən bədənin bütün digər hüceyrələrinə oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrinin vacib bir komponentidir. Dəmir çatışmazlığı yorğunluq, zəiflik və başgicəllənmə ilə xarakterizə olunan anemiyaya səbəb olur Yaşıl lobya, anemiyanın qarşısını almağa kömək edən bitki mənşəli dəmirin yaxşı bir mənbəyidir.
6. Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır
Kifayət qədər folat qəbul etmək yalnız hamiləlik dövründə deyil, həm də vacibdir. B vitamini həmçinin sinir sisteminin düzgün işləməsini təşviq edir və depressiya simptomlarını azaldır Bədəndə homosistein səviyyəsini azaltmağa kömək edir ki, bu da əhval-ruhiyyəni, yuxunu və iştahanı tənzimləyən hormonlar olan serotonin, dopamin və norepinefrin təbii istehsalına mane olur. Homosistein səviyyəsinin yüksəlməsi depressiyanın səbəblərindən biridir və Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini normaldan iki dəfə artırır.
Homosistein qan və digər qida maddələrinin qan dövranına mane olur beyin, eləcə də əhval-ruhiyyəyə, yuxuya, diqqətin cəmlənməsinə və hətta iştaha təsir edən neyrotransmitterlərin - norepinefrin, dopamin və serotoninin istehsalı . Yaşıl lobya həmçinin manqanla zəngindir. Osteoporoz və osteoartrit simptomlarını yüngülləşdirməklə yanaşı, manqan premenstrüel sindromun simptomlarını, məsələn, qıcıqlanma, narahatlıq, depressiya və əhval dəyişikliklərini yaxşılaşdırmağa da kömək edir.
7. Diabet üçün faydalıdır
Diabet, bədənin lazımi funksiyalarını yerinə yetirə bilməsi üçün qan şəkəri səviyyəsini daim saxlamağı tələb edir.
Bəzi tədqiqatlar diabet xəstələrində vegetarian pəhrizinin müəyyən bir hipoqlikemik (şəkər salıcı) təsirini göstərib. Yaşıl lobya liflə zəngindir ki, bu da insulin ifrazını və şəkərin qan dövranına daxil olma sürətini azaltmaqla diabetin idarə olunmasına kömək edir. Yüksək lifli pəhriz qan şəkəri səviyyəsini idarə edir, artıq insulin səviyyəsini azaldır və 2-ci tip diabet xəstələrində lipid konsentrasiyalarını azaldır.
8. Xərçəng riskini azaldır
Paxlaların xərçəng əleyhinə aktivliyi xlorofil, davamlı nişasta, həll olan və həll olmayan qida lifi, fenolik birləşmələr və fitik turşusu, proteaza inhibitorları və saponinlər kimi digər mikroelementlərin yüksək tərkibi ilə əlaqədardır. Lif yemək döş, yoğun bağırsaq və prostat xərçəngi riskini azalda bilər.
C vitamini xərçəng müalicəsində yüksək dozada istifadə edilən tanınmış şiş əleyhinə vitamindir. Bir çox həkim C vitaminini kimyaterapiya dərmanlarına əlavə olaraq da istifadə edir, çünki onlar bütün bədənə deyil, yalnız xərçəng hüceyrələrinə təsir göstərir. Bir porsiya (28 q) yaşıl lobya tövsiyə olunan gündəlik C vitamini qəbulunun dörddə birini ehtiva edir.
Yaşıl lobyanın təhlükələri
Yaşıl lobyadakı lif həzm sağlamlığının qorunmasına kömək edir, lakin bir insana qıcıqlanmış bağırsaq sindromu kimi həzm pozğunluğu diaqnozu qoyulubsa, bəzi lif növləri qaz, şişkinlik və bağırsaq narahatlığına səbəb olmaqla faydadan daha çox zərər verə bilər.
Paxlalılar və paxlalılar tez-tez qarışdırılır. Əslində, yaşıl lobya yumşaq, yetişməmiş paxlalılardır, böyrək paxlalılar isə paxlalıların qurudulmuş, yetişmiş toxumlarıdır. Yaşıl lobya insan bədənində qida maddələrinin mənimsənilməsinə mane olan qida maddələri ilə əlaqəli risk faktorlarını azaldan paxlalı yeməli tərəvəzdir:
Fitatlar bitkilərdə fosforun əsas saxlama formasıdır. Paxlalılar böyüdükcə və möhkəmləndikcə fitat səviyyəsi artır, buna görə də yumşaq paxlalı yaşıl lobyaların fitat səviyyəsi çox aşağıdır. Onların tərkibində nisbətən az miqdarda fitik turşusu (0,6-2,4%) var ki, bu da dəmir, sink və müəyyən dərəcədə kalsium kimi mineralların mənimsənilməsinə mane olur. Zamanla bu, mineral çatışmazlığına səbəb ola bilər, lakin bu, balanslı bir pəhrizlə aradan qaldırıla bilər. Paxlaların bişirilməsi və ya isladılması fitik turşusunun miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır; Fitat səviyyələri ilə bağlı narahatsınızsa, onları çiy yeməkdən çəkinmək yaxşıdır .
Lektinlər karbohidratları bağlayan və həzm problemlərinə səbəb olan zülallardır. Onlar paxla da daxil olmaqla müxtəlif qidalarda olur. Sərt, qurudulmuşlarla müqayisədə... Paxla, yaşıl lobyalarda agglütinin adlanan bir növ lektin səviyyəsi daha aşağıdır. Yüksək temperaturda bişirmək və ya paxlanı uzun müddət suda islatmaq lektin səviyyəsini azalda bilər.
Oksalatlar maddələr mübadiləsində dəstəkləyici rol oynayır. Bədən mayelərində toplandıqda və kristallaşdıqda bəzən problem yarada bilərlər. Yaşıl lobya orta dərəcədə oksalat qidası kimi təsnif edilir. Buna görə də, böyrək və ya öd kisəsi xəstəliyi olan xəstələrə yaşıl lobyadan çəkinmək tövsiyə olunur.
Bəzi yaşıl lobya və ya paxlalı bitkilər allergiyaya səbəb ola bilər, buna görə də yaşıl lobyanı pəhrizinizdən çıxarmaq üçün yemək planları yaratmaq barədə həkiminizlə məsləhətləşməlisiniz.
Yaşıl lobyanın əlavə sağlamlıq faydaları:
Yaşıl lobya liflə zəngindir və az yağlıdır, bu da onları arıqlamaq üçün pəhriz saxlayanlar üçün ideal edir. Pəhrizinizə yaşıl lobya daxil etmək, əlavə kalori olmadan sağlam və qidalı bir yemək təmin edir. Onları digər qidalı tərəvəzlərlə yanaşı salat və şorbalara da əlavə etmək olar.
Yaşıl lobya həmçinin flavonoidlər və karotenoidlər kimi komponentlər ehtiva edir. Bunlar güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və gut kimi xəstəliklərə kömək edə bilər.
Yaşıl lobya dəmir və fol turşusu ilə zəngindir, bu da onları hamiləlik və ana südü ilə qidalandırma üçün ideal edir.
Yaşıl lobya qabıqları mülayim sidikqovucu təsirə malikdir
Yaşıl lobya çiy, buxarda bişirilmiş, qızardılmış və ya bişmiş şəkildə yeyilə bilər. Çiy lobya əsasən salatlarda istifadə olunur. Tərkibində bişirmə zamanı əhəmiyyətli dərəcədə azalan fitik turşusu olduğuna görə çiy lobya yemək çox vaxt tövsiyə edilmir. Bişirmə vaxtı və temperaturu lobyaların parlaq yaşıl və ya solğun yaşıl, xırtıldayan və ya yumşaq olmasını və qida baxımından nə qədər zəngin olmasını müəyyən edir.
Dörd müxtəlif yaşıl lobya növü üzərində aparılan eksperimental tədqiqatlar göstərdi ki, mikrodalğalı sobada tam gücdə bişirilən lobya ekstraktları ümumi polifenol tərkibinə, eləcə də flavonoidlərə təsir göstərir. Ümumi fenol tərkibi 50-65%, flavonoidlər isə 12-55% azalıb.
Bişirmə vaxtı və temperaturu lobyaların parlaq yaşıl və ya solğun yaşıl, xırtıldayan və ya yumşaq olmasını və qida maddələri ilə nə qədər zəngin olmasını müəyyən edir.
Bişirmə vaxtı və temperaturu lobyaların parlaq yaşıl və ya solğun yaşıl, xırtıldayan və ya yumşaq olmasını və qida maddələri ilə nə qədər zəngin olmasını müəyyən edir.
Yaşıl lobya müxtəlif iqlim şəraitində asanlıqla yetişdirilə bilən çox yönlü bir tərəvəzdir. Təzə yaşıl lobya il boyu bütün dünyada mövcuddur; onları konservləşdirilmiş və ya dondurulmuş şəkildə də almaq olar. Sağlamlığa diqqət yetirən insanlar üçün yaşıl lobya geniş çeşiddə qida maddələri, vitaminlər və sağlamlıq faydalarına görə əla bir qidadır. Onlar zülal, vitaminlər, minerallar və liflə zəngindir, xolesterolsuzdur, natrium və yağ baxımından azdır və bu da onları sağlam qidalanma axtaranlar üçün yaxşı bir seçim halına gətirir.
Yaşıl tərəvəzlər qan təzyiqini və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa, həzm sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və müxtəlif növ xərçəng və nevroloji xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir. Lobya ideal təbii qida hesab olunur; həm həll olmayan, həm də həll olan lif ehtiva edir və digər tərəvəzlərdən daha çox proteinə malikdir. Onlar A, C və K vitaminləri, folat, tiamin, minerallar, antioksidantlar və karotenoidlər, polifenollar və flavonoidlər kimi müxtəlif bioaktiv birləşmələrlə zəngindir. Yaşıl lobyada olan qida maddələri bir çox xroniki xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
Əziz MUSTAFA




































.jpg)
.jpg)
.jpg)



















































.jpg)
