Çia toxumlarını necə düzgün yemək lazımdır: Qastroenteroloqun məsləhəti

Çia toxumlarını necə düzgün yemək lazımdır: Qastroenteroloqun məsləhəti

10:06
Bəyəndim (0) Bəyənmədim (0)


Harvard qastroenteroloqu Surabx Seti xəbərdarlıq edir ki, çia toxumlarını "quru" yemək təhlükəli ola bilər – onlar çox şişir və yemək borusunda problemlərə səbəb ola bilər.
“Times of India” materialında qeyd olunduğu kimi, çia toxumları bir neçə ildir ki, "superqida" statusundadır: onlar bitki mənşəli omeqa-3, lif, zülal və mikroelementlərlə zəngindir.
Lakin, doktorun xatırlatdığı kimi, onların əsas xüsusiyyəti – mayenin 27 qatına qədər həcmini udmaq qabiliyyəti – düzgün istifadə edilmədikdə riskə çevrilir. Quru toxumların su ilə yuyulduqdan sonra yemək borusunda şişərək keçilməzliyə səbəb olduğu kliniki hallar təsvir edilmişdir.
Həkim çia qəbulunun üç optimal formasını ayırır:
Çia pudinqi: Bir xörək qaşığı toxum bitki südündə ən azı 2 saat (gecə boyu saxlamaq daha yaxşıdır) isladılır, sonra giləmeyvə və meyvələr əlavə edilir.
Çia freskası: Bir stəkan suya bir qaşıq toxum əlavə edilir, 15 dəqiqə dəmlənir, limon əlavə edilir – yüngül funksional içki.
Çia ilə smuzi: Əvvəlcədən isladılmış toxumlar meyvə və tərəvəzlərlə birlikdə blenderə əlavə edilir.
Bütün variantlarda toxumlar əvvəlcədən şişməyə vaxt tapır, bu da narahatlıq riskini azaldır və həzm olunmanı yaxşılaşdırır.
Almaz Həsənli