Həkim mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün xurmanın təhlükələrindən danışdı

Həkim mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün xurmanın təhlükələrindən danışdı

13:52
Bəyəndim (2) Bəyənmədim (0)

Xurma, tərkibindəki taninlər və yüksək şəkər tərkibinə görə mədə-bağırsaq xəstəlikləri, diabet və ya qəbizliyə meylli insanlar üçün təhlükəli ola bilər.

Oxuməni.az-ın məlumatına görə, diyetoloq Yekaterina Quzman bu barədə “gazeta.ru”-ya bildirib.

"Yetişməmiş xurmalarda çoxlu tanin (xüsusən də "Korolek" növü kimi büzücü növlər) var ki, bu da, xüsusən də bağırsaq hərəkətliliyi problemləri olan insanlarda qəbizliyə səbəb ola bilər. Bunun qarşısını almaq üçün yetişmiş xurmaları seçin və ya tanin miqdarını azaltmaq üçün onları dondurun. Mədə hərəkətliliyi azalmış həddindən artıq istehlak (məsələn, mədə əməliyyatından sonra və ya diabetik qastropatiya ilə) fitobezoarların - həzm olunmamış lifdən ibarət sıx topaqların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Fitobezoarlar qarın ağrısı, ürəkbulanma, qusma və hətta bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər." Bezoar xəstəliyinə tutulma riski olan insanlara xurmaları mülayim şəkildə və yeməkdən sonra istehlak etmələri tövsiyə olunur", - deyə Quzman bildirib.

O, həmçinin diabetli insanlara xurmaları həddindən artıq yeməkdən çəkinməyi tövsiyə edib, çünki meyvədə çoxlu şəkər var - hər 100 qramda təxminən 16 qram.

"Meyvə olduqca şirindir, ona görə də diabetli və ya qlükoza tolerantlığı pozulmuş insanlar onun istehlakını məhdudlaşdırmalı və onu pəhrizlərinin bir hissəsi hesab etməlidirlər. Xurma yedikdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini izləmək və həkimə müraciət etmək vacibdir. Xurma allergiyası nadir hallarda olur, lakin mümkündür, xüsusən də digər meyvə və ya giləmeyvələrə allergiyası olan insanlarda", - deyə Quzman əlavə edib.

Almaz Həsənli