Populyar roybuş çayı təbii bağırsaq qoruyucusu kimi tanınıb

Populyar roybuş çayı təbii bağırsaq qoruyucusu kimi tanınıb

13:43
Bəyəndim (2) Bəyənmədim (0)


Cənubi Afrikadan olan tədqiqatçılar “Phytomedicine Plus” jurnalında roybuş ekstraktlarının aşkar antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olduğunu və bağırsaq baryerini gücləndirdiyini göstərən araşdırmanın nəticələrini dərc ediblər. Alimlər iltihab simulyasiyaları zamanı fermentləşdirilmiş və mayalanmamış roybuş çayının bağırsaq epitel hüceyrələrinə necə təsir etdiyini araşdırıblar.
Hər iki çay proinflamatuar sitokinlərin - iltihab reaksiyasını gücləndirən molekulların istehsalını əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Fermentasiya edilmiş roybuş çayı iltihabla əlaqəli genlərin fəaliyyətini boğmaqda daha aydın təsir göstərmişdir. Fermentasiya edilməmiş roybuş çayının isə bağırsaqların selikli qişasını meydana gətirən hüceyrə birləşmələrini daha yaxşı gücləndirdiyi, zərərli maddələrin daxil olmasının qarşısını aldığı müəyyən edilmişdir.
Alimlər qeyd edirlər ki, bu təsir polifenolun tərkibindəki fərqlərlə izah olunur: roybuş çayının hər bir növünün özünəməxsus bioaktiv maddələr dəsti var. Nəticədə, içki yalnız iltihabı azaldır, həm də bağırsaqların bütövlüyünü və qıcıqlandırıcılara qarşı müqavimətini qorumağa kömək edir.
Müəlliflərin fikrincə, əldə edilən məlumatlar iltihablı bağırsaq xəstəliklərinin qarşısının alınması və müalicəsində roybuşun rolu, habelə onun əsasında yeni funksional məhsulların hazırlanması üçün sonrakı tədqiqatlar üçün əsas ola bilər.
Roybuş (və ya roybos) Cənubi Afrika “Aspalathus linearis” kolunun qurudulmuş və əzilmiş yarpaqlarından və gövdələrindən hazırlanmış bir içkidir. Fərqli qırmızı və ya kəhrəba rəngi, xoş şirinliyi və meyvəli aroması olan kofeinsiz bitki çayıdır. Roybuş, kofeinsiz təbiətinə görə, onu günün istənilən vaxtında içmək üçün əlverişli edir, həmçinin antioksidantları və digər faydalı xüsusiyyətləri ilə qiymətləndirilir.
Almaz Həsənli