İftarda yeməklərinizi bu ardıcıllıqla yeyin

İftarda yeməklərinizi bu ardıcıllıqla yeyin

28 Mart 2023 07:45
Bəyəndim (0) Bəyənmədim (0)

Ramazan ayının gəlişi ilə bizi həm mənəvi, həm də fiziki cəhətdən yaxşı hiss etdirəcək orucun faydalarını izah edən mütəxəssislər, iftar və sahurda nələrin istehlak edilməsi lazım olduğunu da açıqlayırlar. Dietoloq Şükriye Eral Ramazan ayında qidalanma ilə bağlı diqqət edilməli olan şeylərdən danışıb və xəbərdarlıq edib.

Dietoloq Şükriye Eral, Ramazanın qidalanma tərzinə görə digər aylara nisbətən müəyyən fərqlər olduğunu ifadə edərək, "Bu fərqlərin ən əhəmiyyətlisi yemək sayının azalmasıdır. Normalda biz üç əsas yemək və qəlyanaltıya alışmışıq, amma bu Ayda iki əsas yeməkdən, sahurdan və iftardan bəhs edirik. “Normalda gündəlik qəbul etməmiz lazım olan kalori miqdarını 5-6 yeməyə paylasaq da, sağlam və sağlam bir şəkildə iki əsas yeməyə necə paylamağımız çox önəmlidir. Bu ay balanslı şəkildə olmalıdır. Əgər həkiminiz sağlamlığınızı riskə atacağınızı deyirsə, lütfən, sağlamlığınızı riskə atmayın” deyə diyetoloq bildirib.

əhər və gün ərzində nizamlı olaraq istifadə edilən dərman və ya qida əlavələrinin sahurda qəbul edilməsi lazım olduğunu ifadə edən Eral, "Sahurda kifayət qədər və balanslı qidalanmaya diqqət yetirin. Bu yeməkdə məqsədimiz sadəcə olaraq sahurda yemək olmamalıdır. Doymuş amma gün boyu bütöv sağlamlığımızı qoruyacaq qidaları planlaşdırmaq. İlk növbədə səhərlər qəbul etməli olduğunuz dərmanlarınızdır. Əgər sizdə varsa mütləq sahurda qəbul etməyi laqeyd yanaşmayın. Kifayət qədər su istehlak etdiyinizə əmin olun. Sizi uzun müddət tox saxlayacaq lifli qidalara üstünlük verin. Təzə mövsümi meyvələrdən ən azı hissə-hissə istifadə etməyə çalışın. Bollu göyərti, pomidor və s. kimi mövsümi tərəvəzləri istehlak etməyə çalışın. Yumurta yaxşı alternativdir. Tox tutmaq üçün. Xüsusilə qaynadılmış yumurta istehlak edərək toxluğunuzu uzada bilərsiniz. Bağırsağınız sağlamlığınız üçün keyfiyyətli yağ qruplarını laqeyd yanaşmayın. Zeytun, qoz, çiy fındıq, püstə daxil etməyinizə əmin olun. Toxluğunuzu uzatmaq üçün lifli çörəklərə üstünlük verin. Tam buğda, tam taxıllı yulaf və çovdar kimi."

İftarda su və şorba istehlak edilməsinin zəruri olduğunu ifadə edən dietoloq Şükriye Eral, “İlk diqqət etməmiz lazım olan şey gün ərzində itirdiyimiz suyun yerini doldurmaqdır, ona görə də ən az 3-4 stəkan su içmək lazımdır. Gün ərzində bərk qidaları birbaşa boş və hərəkətsiz bağırsaqlara göndərmək çox çətindir. Düzgün seçim olmayacaq. Ona görə də bu ayda süfrənizdə şorbaya qənaət etməyə çalışmayın. Ağır yeməklərdən uzaq durun. Yeməklərinizi qaynatma, soba, qril üsulları ilə bişirin. Qablarınızda sıx tomat pastası, sous, mayonez istifadə etməkdən çəkinin. Masanızdan rəngarəng antioksidantla zəngin salatları qaçırmayın.

Şorbadan sonra salata davam edib, daha sonra əsas yeməyə keçə biləcəyinizi ifadə edən Eral, "Menyunuzda desert varsa, iftardan 1-1,5 saat sonra desertinizi yemək olaraq istehlak etmək daha yaxşı seçim olar" deyə bildirib. "Çay və ya qəhvənin yanında qəlyanaltı yeyin."

İftardan sonra ən azı 1 qəlyanaltı edilməsi lazım olduğunu bildirən Eral sözlərini belə davam etdirib: "İftardan sahura qədər uzun bir aclıqdan danışırıq. Qan şəkərimizi tarazlaşdırmaq və qidalanma üçün ən azı 1 qəlyanaltı yeməyi unutmayın. Gün ərzində qəbul edə bilmədiyimiz qida qruplarını istehlak edin. Xüsusilə gün ərzində yeyə bilməyəcəyiniz təzə meyvələrinizi bu qəlyanaltıda istehlak etməyə diqqət edin. Hər gün pəhrizinizə bir probiyotik qaynağı əlavə edin.

Gün ərzində istehlak edə bilməyəcəyiniz yüksək keyfiyyətli omeqa-3 qaynağı olan evdə hazırlanmış qatıq, probiotik qatıq və ya içkilər və çiy qoz-fındıqları istehlak etməyə diqqət edin. Çay və ya qəhvə kimi çoxlu dietikleri qəbul etməkdən çəkinin. İçdiyiniz hər bir stəkan çayla 1 stəkan su içməyə çalışın. İftardan sonra yuxu vaxtınıza uyğun qəlyanaltıların sayını artıra bilərsiniz.

Murad Şahməmmədov