Yaponiya alimləri aşkarlayıblar ki, pendir demans riskini azaldır
Müntəzəm pendir istehlakı demans inkişaf riskini azalda bilər.Bu barədə Oxuməni.az “Nutrients” jurnalında dərc olunan bir araşdırmaya istinadla xəbər verir.
Tədqiqat 65 yaşdan yuxarı 7900-dən çox yapon yetkinin sağlamlıq məlumatlarına əsaslanır. İştirakçılar 2019-cu ildən 2022-ci ilə qədər milli JAGES layihəsinin bir hissəsi olaraq monitorinq ediliblər. Tədqiqatçılar həftədə ən azı bir dəfə pendir yeyənləri yeməyənlərlə müqayisə ediblər.
Nəticələr göstərib ki, pendir yeyənlərin 3,4%-də demans inkişaf edib, pendir yeməyənlər qrupunda isə bu göstərici 4,5% təşkil edib. Cins, yaş, gəlir, təhsil və sağlamlıq vəziyyəti nəzərə alındıqdan sonra pendir yeməyənlər qrupunda koqnitiv pozğunluq riski 24% aşağı olub.
Müəlliflər faydalı təsirin pendirin tərkibindəki K2 vitamini, antioksidantlar, zülallar və probiotiklərlə əlaqəli ola biləcəyini irəli sürürlər. Bu qida maddələri bağırsaq mikrobiomunu gücləndirir və bədəndə iltihabı azaldır. Bundan əlavə, fermentləşdirilmiş qidalar ənənəvi olaraq damar sağlamlığının yaxşılaşdırılması ilə əlaqələndirilir və demensiya riskini daha da azaldır.
Alimlərin fikrincə, pendir istehlakının təsiri, xüsusilə Yaponiyada süd məhsullarının ümumi istehlakının az olması səbəbindən daha aydın görünə bilər. Gələcəkdə tədqiqatçılar hansı növ pendirin ən böyük qoruyucu təsirə malik olduğunu və qocalıqda beyin sağlamlığını qorumaq üçün optimal istehlak tezliyini müəyyən etməyi planlaşdırırlar.
Almaz Həsənli





























































































