Endokrinoloq Yeni il süfrəsi üçün ən faydalı qırmızı balığı adlandırıb
Qiymətli maddələrlə zəngin olan mütləq liderlər var. Vidnovsk Kliniki Xəstəxanasının həkim-endokrinoloqu Mariya Kaloşina NEWS.ru-ya verdiyi müsahibədə bayram menyusu üçün ən faydalı qırmızı balıq növlərini adlandırıb. Onun sözlərinə görə, diqqət Atlantik qızılbalığı (lat. Salmo salar, semqa) və vəhşi qızılbalığa yönəldilməlidir. Onlar rekord miqdarda Omeqa-3 yağ turşularına malikdir.
Bundan sonra kijuç gəlir, burada Omeqa turşuları demək olar ki, yarıbayarı azdır. Dördüncü yerdə keta, siyahını isə forel tamamlayır. Kaloşinanın izah etdiyi kimi, forel vəhşi təbiətdə demək olar ki, rast gəlinmir, fermada yetişdirilən balıq isə tez-tez vəhşi qohumlarından faydalılığı ilə geri qalır.
Həkim qırmızı balıq istehlakı ilə bağlı risklər barədə də xəbərdarlıq edib. Birincisi, duzlu məhsuldan sui-istifadə etməmək vacibdir: duzun həddindən artıq olması ödemə səbəb ola bilər və kalsiumun orqanizmdən çıxarılmasını sürətləndirə bilər. Hipertoniya və böyrək xəstəlikləri olan xəstələrə az duzlu növləri seçməyi tövsiyə edir.
"Üç yaşından kiçik uşaqlara qırmızı balıq verilməməlidir. Yağlı sortlar xroniki pankreatit və mədə xorası olanlar üçün əks göstərişdir. Bundan əlavə, qırmızı balıq və kərə yağının birləşməsi ateroskleroz xəstəliyi, yüksək xolesterin, həmçinin öd daşı olan insanlar üçün tövsiyə edilmir", - deyə endokrinoloq əlavə edib.
Kaloşina həmçinin çiy balıqda parazit riskini xatırladıb, onların zərərsizləşdirilməsi üçün duzlama müddətlərinə ciddi riayət etmək lazımdır. Alarkən qablaşdırmanın bütövlüyünü və son istifadə tarixini yoxlamaq vacibdir. Keyfiyyətli balığın rəngi açıq çəhrayıdan qırmızıya qədər bərabər olmalı, qoxusu isə kəskin, turş, qoxulu və ya ammonyak iyi verməməlidir.
Almaz Həsənli


















































.jpg)



.jpg)




























